Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

Advent: feest van geduld

Classispredikant Wim Beekman moet op en neer naar de teststraat en weet zich in de auto getroost door het lied 'Het daget in het oosten'.

Zondagmorgen vroeg, op weg naar de GGD-teststraat. Rechts van mij tekenen de contouren van de kerktoren van Parrega zich af tegen het blauwe morgenlicht. Achter mij een schone hemel, boven Bolsward een loodgrijze lucht. Links jagen wolkenflarden over het IJsselmeer. 

Ik ben blij dat ik even van de pôle mag. De binnenkant van ons huis heb ik inmiddels wel gezien. En de hele buitenkant heb ik ook weer ontdekt. Mijn quarantainedagen heb ik verdeeld in het snoeien van de klimop, en elke dag een andere dakgoot schoonmaken. 

Het nieuws op Omrop Fryslân is vol corona. De nieuwe virusvariant veroorzaakt wereldwijd onrust. Israël heeft voor twee weken de grenzen gesloten. Na het radiojournaal geestelijke liederen bij Prelude. De eerste: O, kom, o kom Immanuël, verlos uw volk, uw Israël.

Aangekomen bij de teststraat staat er een rij. Het is weer druk bij de GGD. Veel mensen met kinderen. Gelukkig houdt iedereen – besmet of mogelijk besmet –  hier wel voldoende afstand. Ruim voldoende zelfs. Nood leert behoedzaamheid. 

Ik word al een ervaren teststraatganger. Wie van ons niet na ruim twintig maanden? Vroeg of laat treft dit virus ons allen. Bij het testen blijkt mijn lijf een wonderlijk ding. Wanneer de tester met het stokje mijn neus ingaat, begint mijn oog te tranen. "Heel gewoon", zegt hij. 

Weer onderweg naar huis is inmiddels de dag aangebroken. In mijn buitenspiegel zie ik in het oosten een gouden zon opkomen. Precies dat moment kondigt de presentator van Prelude het adventslied 'Het daget in het oosten' aan. Ik hoor het Ome Henk weer zeggen: "Niets is toeval, jongen, het valt je toe."

Prelude komt bij me binnen vanmorgen. Twee lieve dorpsgenoten, die altijd goed op elkaar passen, van wie de een voor de ander een lied aanvraagt. De zegen van St. Patrick gezongen door Hindrik van der Meers Kwartettenkoor: 'tot wij weer elkaar ontmoeten'. De meditatie.

Dan begint het vóór mij uit donkere wolken te regenen. En achter me komt, steeds stralender, de zon op. Ik speur de hemel af, en ja, daar verschijnt voorzichtig een regenboog. Ik word op mijn wenken bediend deze zondagmorgen. 

Thuisgekomen zet ik koffie en hoor ik de klokken van onze dorpskerk luiden. Naar de kerk zit er vanwege mijn quarantaine niet in, dus zet ik me klaar voor de televisiekerkdienst. Die begint ook met ‘Het daget’. Zelfs het onderwerp van deze column valt me toe deze morgen.  

Van de zon die ik onderweg heb zien opgaan, kom ik zomaar op deze advent in coronatijd, nu al voor de tweede keer. Advent is het feest van het geduld. Van het licht dat groeit in de duisternis, elke zondag voor Kerstmis één kaarsvlammetje meer. 

Ik zoek het oude lied er even bij. Dat hoort weer als nieuw vandaag.

Het daget in het oosten,
Het licht schijnt overal,
Hij komt de volken troosten,
Die eeuwig heersen zal. 

Op weg naar Kerst

Bestel de adventskalender 'Aan tafel!'

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)