31 oktober: Petrus Festival met minister-president Rutte

Op 31 oktober - Hervormingsdag - organiseert de Protestantse Kerk voor het eerst een Petrus Festival. Onderdeel van het festival is de jaarlijkse Protestantse Lezing, dit jaar door minister-president Mark Rutte.

Programma + livestream Petrus Festival

Wat is een goed leven, en bestaat er zoiets als een mislukt leven? Die vraag staat centraal tijdens het online Petrus Festival. Tijdens het festival wordt stilgestaan bij het ‘gekmakende streven naar perfectie’, bij zelfkritiek en zelfcompassie, bij overgave en genade. En uiteraard zal de huidige coronacrisis ook niet ongenoemd blijven. Kunnen we 2020 als een mislukt jaar beschouwen?

Programma

Theoloog en psycholoog Inger van Nes trapt de avond af met een persoonlijk verhaal over haar fietsongeluk met blijvende hersenschade tot gevolg. Dat zorgde ervoor dat haar beleving van het zogenaamde goede leven omver werd gegooid. Met die ervaring wil zij kritisch kijken naar wat wij in de samenleving zien als succesvolle of mislukte mensen.

Vervolgens gaan godsdienstpsycholoog Hanneke Schaap-Jonker en psychiater Piet Verhagen in gesprek over het ‘gekmakende streven naar perfectie’. Theoloog Alain Verheij staat – aan de hand van zijn nieuwste boek Ode aan de Verliezer –  stil bij mislukkelingen in de Bijbel.

Na Verheij volgt de Protestantse Lezing door minister-president Mark Rutte. Vanuit zijn protestantse levensovertuiging staat hij stil bij de vraag: ‘Is een goed leven een perfect leven?’ De lezing wordt ingeleid door ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk. Na afloop wordt er door de aanwezigen nagepraat.

Muziek

De Nederlandse band The Bowery zorgt voor de muzikale omlijsting van deze avond. De bebaarde mannen schrijven geen standaard liedjes over liefde en liefdesverdriet. Nee, de nummers van The Bowery gaan over het echte leven, zoals velen het kennen: puur en met een rauw randje. Over twijfel, pijn en verdriet. Maar ook over hoop en geloof. Beluister hier alvast een van de nummers van het laatste album van de band:

Het online festival is op 31 oktober vanaf 20.30 uur te volgen via petrus.protestantsekerk.nl/festival

Dankbaar leven, een (op)gave?

Bestel nu gratis het boekje #Dankbaar

Foto: Sjaak Verboom