Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Zo zullen de laatsten de eersten zijn en de eersten de laatsten. Matteüs 20:16

Alweer zo’n wonderlijke gelijkenis van Jezus. We hebben al zo’n verschrikkelijke moeite om verdienste en bezit een beetje rechtvaardig te verdelen. Politieke partijen maken zich hiervoor sterk. Zij willen ook lichtdrager zijn en het goede leven zo eerlijk mogelijk verdelen. Misschien dus toch niet zo’n sterk verhaal van Jezus?

In een wereld waarin Musk met zijn geld geen raad weet en maar naar Mars vliegt, zijn er een miljard(!) mensen die iedere dag niet weten of ze het einde van die dag wel zullen halen.

Jezus wil iets heel anders zeggen. Geen mens heeft een streepje voor op de ander. De theoloog Kohlbrugge zei: "Voor God liggen we allen op één hoop.” Jezus trok een streep door de dood van ons allen en onderstreepte Gods vergeving. En nu is het Advent: Heer, dat Koninkrijk van U… Hoe lang nog?

Jezus zegt in deze gelijkenis, dat onze werkelijkheid door God op zijn kop wordt gezet. Licht en donker, goed en kwaad, laatsten en eersten. Welke consequenties in ons dagelijks leven moeten wij vanuit ons geloof trekken uit deze boodschap?

Dagelijkse inspiratie voor kerst

Iedere ochtend in je inbox